Nieuws:

PMO en haar omgeving

tags: Kennisbijeenkomsten

Tijdens deze drukbezochte round table met IT-Circle leden uit heel het land verzorgden a.s.r. en EDSN presentaties over de transformatie van traditioneel projectmanagement naar Agile werken.

In het eerste deel van de sessie spraken we onder meer over de succesfactoren van PMO, waarbij PMO de haarlemmerolie werd genoemd die een gidsfunctie vertegenwoordigt binnen een project- omgevingen. Een veelzijdige rol waar strategisch stakeholdermanagement even belangrijk is als operationele aanwezigheid. Het karakter van stakeholdermanagement verandert echter naar een meer interactieve vorm, visualisatie vervult de controle en rapportage behoefte.

In het tweede deel van de middag lag de nadruk vooral op Agile werken. “Het is een kwestie van vertrouwen om Agile te laten werken, zeker in stakeholdermanagement”. In de filosofie van verandering staat samenwerken centraal. Er is een grote behoefte aan wendbaarheid, Agile verlaagt risico's wat bij grote projecten, veel veranderingen en een korte time to market een andere aanpak vraagt.

De waterval methodiek mag echter zeker niet afgeschreven worden. Geen enkele methodiek is de silver bullet, het toepassen van verschillende vormen is ook mogelijk. Welke vorm heeft welk voordeel? Benader de antwoorden vanuit een Agile gedachtengoed.Zo kan scrum lastig zijn binnen grote projecten en budgettering. Hoe blijf je in controle en hoe werk je samen? Software is niet Agile in de startup, wel in uitvoering. In een complex werkveld hebben Agile en Scrum wel iets te bieden, maar dit vraagt een andere mind-set. Agile gaat niet ten koste van functies en is daarom niet bedreigend maar biedt kansen. Meer wendbaarheid, meer invloed, minder complex waardoor medewerker gelukkiger worden. Zo is bij EDSN team happiness dan ook een KPI.

De conclusie van deze interessante middag, waar de diverse methodieken en best practices werden besproken, is dan ook om niet het kind met het badwater weg te gooien. Gebruik wat werkt, sluit af met reflectie en bekijk welke lessen zijn geleerd.
Er is dan ook veel behoefte aan vervolgsessies op de besproken onderwerpen. Zo worden na de zomer sessies georganiseerd voor een Obeya room en hoe de visie en rollen van PMO verder kunnen worden vormgegeven.

Deelnemen aan AMIC of inschrijven voor de newsflash?
Meld je bij ons aan!

Contact